Cura de detoxifiere pentru primavara

Cura de detoxifiere pentru primavara

Primavara organismul nostru sufera diferite modificari, bioritmul hormonal manifesta procese de acomodare, dieta de asemenea trebuie modificata si peste toate acestea se suprapune si sensibilitatea organismului la factorii atmosferici ceea ce poate duce la cunoscuta astenie de primavara.

De ce o cura de detoxifiere?

Alimentatia din timpul iernii este adesea bogata in grasimi si proteine provenite din preperatele de porc pe care le consumam in exces. De asemenea alimentatia din timpul iernii este saraca in fructe si legume, zarzavaturi - tocmai pentru ca acestea nu reprezinta alegeri de sezon.

Primavara devine astfel un moment ideal de detoxifiere, chiar si religia sustine acest concept prin postul Pastelui. Noi va propunem o cura de detoxifiere de doua saptamani bazata pe legume si fructe.

Cura de detoxifiere pentru primavera

Prima faza a detoxifierii

Dieta incepe printr-o perioada de acomodare la un regim vegetarian.

Astfel se exclud initial din alimentatie:

-       mezelurile;

-       conservele;

-       carnea de porc si vita;

-       orice fel de preparat prajit sau care contine alimente prajite (de exemplu o mancare cu ceapa calita);

-       alcoolul;

-       se renunta la tigari sau macar se reduce numarul acestora. Se evita fumul si locatiile de fumatori.

-       se elimina dulciurile si foietajele din alimentative

-       se elimina sucurile de orice fel.

In aceasta perioada se pot consuma preparate din carne de pui la cuptor sau pe gratar cu aburi, ciorbe, supe si legume in salate sau preparate. Se poate consuma o cafea dimineata, ceai si apa. Dulciurile vor fi inlocuite cu fructe. Cerealele nu sunt excluse in aceasta faza.

Faza de initiere dureaza trei zile.

A doua faza a dietei de detoxifiere

A doua faza a dietei de detoxifiere cuprinde excluderea alimentelor de origine animala. Puteti consuma doar produse de origine vegetala, crude sau preparate (fara a praji insa), fara a avea un numar fix de portii/mese permise pe zi.

La fiecare masa de pranz se vor consuma preparate cu urzici sau spanac.

Ca lichide sunt recomandate: cafeaua de dimineata, ceaiuri, apa.

Aceasta faza dureaza trei zile

Faza de detoxifiere

Faza de detoxifiere dureaza trei zile si consta in eliminarea tuturor alimentelor cu exceptia legumelor. Acestea se vor consuma doar crude, in salate sau simple, pe parcursul celor trei zile, indiferent de numarul de mese.

Atentie insa, dimineata nu este recomandat sa consumati legume care cresc aciditatea gastrica: rosii, ceapa, usturoi, ridichie, varza si alte crucifere.

Ca si bautura, puteti consuma doar apa.

Faza de reintroducere a alimentelor

Urmatoarea faza a dietei de detoxifiere consta in reintroducerea restului de alimente in meniul zilnic.

    In urmatoarea zi se introduc in alimentate fructele, se consuma in continuare totul crud.

    In ziua urmatoare se pot gati vegetalele.

    In ziua 12 si 13 se pot introduce in alimentatie cerealele, cafeaua si branzeturile.

    In ziua 14 se poate introduce in alimentatie carnea si ouale. (sursa kudika.ro)

 

Recomandari