Acizii grasi omega 3

Acizii grasi omega 3

Acizii grasi omega 3 sunt acizi grasi polisaturati ce includ DHA (acid docosahexanoic), EPA (acid eicosapentanoic) si ALA (acid alfa-linoleic), acizi ce sunt vitali pentru a ne pastra sanatatea. Ei se regasesc in peste gras oceanic (somon, ton, macrou, sardine), alge, uleiuri vegetale, unele seminte si nuci. Desi multe grasimi nu sunt bune pentru corp si pot cauza obezitatea si alte afectiuni, acizii grasi omega3 sunt grasimi bune.

Ce este omega 3?

Acizii grasi omega3 sunt acizi grasi polisaturati ce includ DHA (acid docosahexanoic), EPA (acid eicosapentanoic) si ALA (acid alfa-linoleic), acizi ce sunt vitali pentru a ne pastra sanatatea. Ei se regasesc in peste gras oceanic (somon, ton, macrou, sardine), alge, uleiuri vegetale, unele seminte si nuci. Desi multe grasimi nu sunt bune pentru corp si pot cauza obezitatea si alte afectiuni, acizii grasi omega3 sunt grasimi bune. Se numesc si acizi grasi esentiali pentru ca ei nu pot fi produsi de corp, asa ca trebuie asimilati prin diete si/sau suplimente. Ei actioneaza ca un diluant al sangelui ajutand in diferite probleme cum ar fi cheagurile de sange ce pot cauza atacuri cerebrale vasculare. De asemenea, sunt cunoscuti pentru scaderea colesterolului si a nivelului trigliceridelor.

In dietele moderne occidentale, consumul de omega 3 este destul de scazut. Acest lucru se datoreaza faptului ca se consuma mai multa mancare procesata decat cea proaspata.

Istoric Omega 3

In anii 70 pescarii foloseau omega3 pentru fata, tinand-o calda in timp ce pescuiau in apele islandeze. Era binecunoscut pentru proprietatea de a tine corpul si fata calde, impiedicand pielea sa crape din cauza frigului.

Pe atunci cercetatorii studiau eschimosii din Groenlanda. Ei au descoperit ca acestia sufereau mai putin decat europenii de afectiuni cardiace, diabet si probleme reumatice. Acest lucru i-a derutat pe cercetatori pentru ca eschimosii aveau o dieta bogata in grasimi, mancand carne de foca, de balena si somon, si astfel ar fi trebuit sa aiba risc mai ridicat fata de aceste boli.

Atunci au descoperit ei ca tot ce mancau eschimosii era bogat in acizi grasi omega3 si ca acesti acizi erau foarte importanti pentru sanatate.

Beneficii Omega 3

Boli cardiace coronariene - aceasta boala apare in cazul formarii placii de aterom la nivelul arterelor coronare. Aceste artere asigura aportul de oxigen catre inima si impiedica circulatia sangelui. Omega3 are proprietatea de a elibera blocajul din calea sangelui si de a imbunatatii circulatia.

Subdezvoltare a creierului si acuitate vizuala - Nou-nascutii care s-au nascut cu creierul insuficient dezvoltat si probleme de vedere au fost privati de omega 3, acesta lipsind din dieta mamei pe timpul sarcinii. S-a demonstrat ca femeile insarcinate care au consumat acizii grasi au dat nastere la copii mai dezvoltati decat altii.

Unele tipuri de cancer - S-a demonstrat ca omega 3 ajuta anumiti pacienti bolnavi de cancer (in special cancer la san, de colon si la prostata) sa isi imbunatateasca calitatea vietii.

Alte riscuri reduse de consumul de Omega3: depresia si anxietatea, artrita, eczeme, dislexie, dispraxie, ADHD (deficit de atentie/hiperactivitate), bolile Alzheimer si Parkinson. (sursa garbo.ro)

 

Recomandari