Afectiuni prevenite cu ajutorul exercitiilor fizice

Bolile cardio-vasculare

- doua-trei zile pe saptamana in care facem efort fizic sistematic ne feresc de: ischemia cardiaca, de hipertensiune si de arterioscleroza. Aceasta pentru ca sportul este un excelent mijloc natural de a reduce colesterolul din sange, de a regla ritmul cardiac, de a antrena muschiul inimii. Nu in ultimul rand, exercitiul fizic este oextraordinara cale de descarcare a tensiunilor psihice, tensiuni care sunt un factor agravant recunoscut al bolilor cardiace. Antrenamentul cel mai eficient este simpla alergare, facuta in pas ceva mai rapid decat in cazul clasicului jogging (care poate obosi inima, supunand-o la un efort mediu, pe o durata prealunga de timp), pe distante de 1-2 kilometri. Un alt mijloc extraordinar de prevenire, dar si de tratare a bolilor cardio-vasculare este Yoga, un tip de gimnastica statica, ce se bazeaza pe respiratii. Tehnici simple, cum ar fi „Salutul soarelui", facute sub indrumare competenta, au un efect extraordinar asupra inimii, asupra tensiunii arteriale, precum si asupra vaselor de sange. Studii facute in Statele Unite, de reputatul cardiolog Dean Ornish, au demonstrat faptul ca tehnicile yoga sunt capabile chiar sa dilate, in timp, calibrul arterelor care alimenteaza inima, sa opreasca procesele de sclerozare a vaselor de sange sau sa regularizeze ritmul cardiac.

Intarirea imunitatii

- pentru a ne pastra sanatatea este foarte important sa ne „calim" organismul, sa-l punem intr-un permanent contact cu mediul inconjurator. Astfel, miscarea facuta in aer liber, indiferent de anotimp, este medicamentul cel mai bun pentru imunitate. In acest sens, se recomanda in mod special sporturile de sezon, cum ar fi schiul sau patinajul iarna, inotul sau tenisul vara, ascensiunile montane si alergarile toamna si primavara.

Bolile respiratorii

- nu exista metoda mai buna pentru a ne mentine plamanii si caile respiratorii sanatoase, ca efortul in aer liber, dar nepoluat. Cel mai bun „sanatoriu" este in acest sens padurea, care este, de altfel, plamanul verde al naturii. Sportul facut ziua in padure, la altitudini joase, favorizeaza oxigenarea intensa si ajuta la eliminarea infectiilor, primenind caile respiratorii. In schimb, efortul fizic facut la 2-3 ore dupa lasarea intunericului si la altitudini mari creste sensibil capacitatea respiratorie, aerul mai rarefiat si cu mult dioxid de carbon obligand plamanii sa se dilate pentru a inspira cat mai mult.

Problemele osteo-articulare

- mai mult de 70% din afectiunile cum ar fi discopatia lombara, hernia de disc, coxartroza, artrita ar putea fi evitate prin intarirea musculaturii si prin reducerea excesului ponderal. Lipsa de tonus muscular duce la suprasolicitarea articulatiilor si vertebrelor, toata greutatea corpului lasandu-se pe schelet, in lipsa muschilor care sa o sustina. Cum se rezolva aceasta situatie? Prin exercitii fizice pentru dezvoltarea intregii musculaturi, in special cea abdominala, cea a spatelui sicea a picioarelor. In acest sens, foarte eficiente sunt exercitiile de forta facute cu aparatura din salile de fitness, aparatura care este special conceputa asa incat sa puna in miscare si grupele musculare mai putin folosite.

Tulburarile psihice

- mai mult de 90% din persoanele care se confrunta cu probleme psiho-emotionale, provin din mediul urban si au un stil de viata sedentar. In cazul lor, sportul ar fi de unimens ajutor, fiind o „supapa" extraordinar de eficienta de descarcare a tensiunilor interioare. O ora de sport deconectant, facut eventual in aer liber sau cu prietenii, valoreaza mai mult decat un pumn de calmante si somnifere. Se recomanda genul de miscare ce va face cea mai mare placere si va ajuta sa va decuplati, sa va desprindeti de problemele si angoasele zilnice.

Sportul si viata sexuala

- in clinicile de tratare a problemelor de dinamica sexuala din Occident, printre cele mai importante terapii se afla cultura fizica medicala. In cazul barbatilor, sportul, mai ales cel facut in natura, este prilej de detensionare nervoasa si de regenerare psihica, este un excelent stimulent al increderii in fortele proprii, fiind de un imens ajutor impotriva impotentei psihice si a ejacularii precoce. De asemenea, mentine sanatatea vaselor de sange si stimuleaza activitatea glandelor, fiind un adevarat antidot impotriva impotentei de natura vasculara sau hormonala. Pentru femei, anumite sporturi, cum ar fi ciclismul de agrement, echitatia sau stretching-ul, au efect euforizant, reduc sensibilitatea emotionala exagerata, fiind eficiente impotriva frigiditatii.

 

Recomandari