BJJ

BJJ

Jiu Jitsu Brazilian , cunoscut și ca BJJ, după prescurtarea din limba engleză (Brazilian Jiu Jitsu) sau Gracie Jiu Jitsu, este o artă marțială și un sport de contact care se bazează pe lupta la sol și care prin folosirea tehnicilor articulare și a strangulărilor îl forțează pe oponent să renunțe la luptă. Pe principiul folosirii cât mai eficiente a tehnicii și în special a pârghiilor, în dauna atributelor fizice (greutate, forță explozivă, alonjă etc.), un practicant fără atribute fizice de excepție are șanse de reușită ridicate în luptă, în fața unui adversar superior din punct de vedere fizic. Stilul a fost creat la începutul secolului 20 de către familia Gracie, în Brazilia. BJJ-ul poate fi practicat pentru auto-apărare, pentru aspectul competițional (gi și no gi) sau pentru competițiile de arte marțiale mixte (Mixed Martial Arts sau MMA).

Stil de luptă

Jiu Jitsu brazilian se bazează pe ducerea luptei la sol și folosirea tehnicilor articulare și/sau a strangulărilor pentru a finaliza lupta. Premisa de la care pleacă este aceea că atributele fizice, precum greutatea, forța explozivă, alonja etc. pot fi mult mai ușor negate în lupta la sol.

Sportul permite folosirea unui arsenal numeros de tehnici de proiectare. Din momentul în care adversarul este la pământ, practicantul este interesat de obținerea unui control cât mai bun, îmbunătățirea poziției față de adversar și finalizarea acestuia printr-o tehnică ce folosește principiul părghiilor.

Tipuri de finalizare

Majoritatea finalizărilor sunt grupate în două categorii: articulare și strangulări. Tehnicile articulare implică izolarea unui membru al adversarului și crearea unei părghii prin folosirea propriului corp pentru a forța una dintre articulațiile acelui membru peste limitele sale de rezistență la presiune sau torsiune. Strangulările se împart la rândul lor în două categorii: respiratorii și circulatorii.

Tehnicile de finalizare respiratorii implică blocarea traheei adversarului prin exercitarea de presiune. Folosirea unei astfel de tehnici poate duce la imposibilitatea adversarului de a mai respira, fiind necesară realizarea unei trahectomii. Tehnicile de finalizare circulatorii implică blocarea uneia sau ambelor carotide prin exercitarea de presiune. Menținerea acestei tehnici împiedică circulația sângelui către creier, iar adversarul își va pierde cunoștința. În sparring și competiții, presiunea este mărită gradual pentru a-i oferi partenerului de antrenament sau adversarului posibilitatea de a renunța la luptă. Renunțarea la luptă este indicată fie verbal, fie prin lovirea repetată a propriului corp, a solului sau a adversarului.

Un alt tip de finalizare, mai rar întâlnit este cel compresiv. În acest caz, mușchii adversarului sunt supuși presiunii unui membru (de obicei piciorul, în dreptul tibiei sau antebrațul), rezultând o durere acută. Acest tip de finalizare poate duce la o serioasă vătămare a mușchiului sau la hiperextinderea unei articulații.

Antrenamentele

Jiu Jitsu brazilian pentru competiții se axează pe finalizări fără folosirea loviturilor. Această situație permite practicanților simularea perfectă a unei situații de luptă, în special în sparring. Jiu Jitsu brazilian pentru autoapărare se axează pe finalizări fără folosirea extensivă a loviturilor. Acestea din urmă sunt folosite fie pentru a pregăti ducerea luptei la sol, deschiderea de oportunități sau finalizare în lupta la sol. De asemenea, instructorul principal sau secundar ar putea sa arate o secventa de miscari sau o finalizare pe care o va imparti in componente mai usor de asimilat...de exemplu kimura posibil incepe prin pozitionare la sol, extinderea si priza pe brat etc.

Gradarea

Practicanții de Jiu Jitsu brazilian sunt gradați prin centuri. Acestea sunt, în ordine crescătoare a nivelului de cunoștințe: albe, galbene, portocalii și verzi (sub 16 ani) albe, albastre, mov, maro și negre (16 ani și peste). Standardele pentru gradare variază de la un club la altul, dar aspectul pe care majoritatea instructorilor îl urmărșete este: dovedirea cunoștințelor tehnice în situații de sparring sau competiție. Cunoștințele sunt evaluate după numărul de tehnici asimilate și eficiența acestora în situațiile menționate. Jiu Jitsu brazilian este un stil extrem de personal, iar practicanții sunt încurajați să-și adapteze tehnicile nevoilor lor fizice. Scopul final este eficiența și nu aspectul estetic.

Competițiile joacă de foarte multe ori un rol important în gradare, pentru că dau posibilitatea instructorului să aprecieze nivelul propriilor elevi, în fața celor de aceeași gradație ai unui alt club. Sunt multe situațiile când promovările sunt făcute după participarea cu succes la o competiție. O altă situație în care un practicant este promovat, se întâmplă atunci când respectivul finalizează constant partenerii de antrenament de același grad cu al său și poate face sparring de la egal la egal cu unul sau mai mulți dintre partenerii de la gradul superior.

Competițiile între cluburi și importanța acordată gradării este un alt aspect esențial pentru menținerea standardelor în Jiu Jitsu brazilian și, totodată, elimnarea posibilității gradării necuvenite. Este extrem de redus numărul cluburilor care practică examenul de centură, iar acesta, în afara aspectului practic (demonstrarea tehnicilor, sparring-ul etc.), poate conține o probă orală și/sau scrisă.

Majoritatea cluburilor (în special în afara Braziliei) folosește sistemul treselor, pentru a avalua progresul în cadrul unei anumite centuri. Tresele pot ajunge până la 4, a cincea însemnând deja trecerea la centura superioară.

 

 

Recomandari