Box

Box

O definitie a boxului este si aceasta ''arta de a lovi un adversar, fara ca tu sa primesti loviturile acestuia''. De aceea, pentru a fi un bun boxer iti este necesara o foarte buna pregatire fizica, o dezvoltare fizica generala armonioasa, o mare rapiditate in executia miscarilor de lovire, de aparare, de deplasare, curaj, hotarare, agilitate, o buna pregatire tehnica si o deosebita inteligenta tactica.

Initierea in box incepe de la virsta de 9-10 ani; dar o instruire sistematica vizeaza baietii de 14-15 ani, cand au o buna dezvoltare fizica generala si o musculatura in formare. Unui adevarat boxer i se cere temperament, calm, linistit, dublat de curaj, vointa, rezistenta la lovituri, inteligenta, combativitate.

Ringul, locul desfasurarii meciurilor de box, este o suprafata patrata, cu laturi de minimum 4,90 si maximum 6,10 m. Construit ca un podium, la o inaltime de circa 1 m fata de sol, ringul este prevazut, in cele patru colturi, cu cate un suport, de care sunt fixate trei-patru corzi. Echipamentul boxerului consta din ghete speciale, chiloti, maieu si bandaje, centura de protectie etc. Exista manusi speciale pentru antrenament si pentru competitie, precum si casti speciale de protectie pentru cap (la antrenament), proteza dentara de protectie s.a. Pentru antrenamente, o sala de box trebuie sa fie dotata cu ring, saci,perne perete cu mingi speciale (pucing-ball, mingi para etc.), corzi de sarit, haltere, oglinzi pentru corectarea pozitiei. In timpul unui meci, boxerilor le este interzis:sa loveasca sub centura sau sa schiteze aceasta lovitura; sa loveasca adversarul cazut sau care se ridica din cazatura; sa loveasca cu capul, piciorul, umarul sau genunchiul.

 

Recomandari