MMA

MMA

MMA (Mixed Martial Arts (pe scurt MMA), in traducere Arte Martiale Mixte, este un sport de full-contact care permite folosirea unei mari varietati de tehnici, alcatuit dintr-un complex de arte martiale traditionale si netraditionale, in cadre competitionale organizate ,si in sali de antrenament pentru amatori. Regulile permit folosirea unor tehnici de lovire si de lupta corp la corp,atat din pozitia "in picioare" cat si la sol.

Parintele MMA-ului sub forma din ziua de azi este insa Bruce Lee, marele maestru care pune bazele conceptului de arta martiala mixta in cadrul sistemului sau Jeet Kune Do.

Strategiile de lupta din cadrul MMA-ului se incadreaza in trei categorii: tehnici de lovire (cu bratele sau cu picioarele), tehnici de doborare si tehnici de lupta la sol (fixari la sol, submisii la sol, secerari, doborari si aruncari)

Odata cu raspandirea acestui sport la nivel mondial, regulile care il guverneaza s-au schimbat mult fata de momentele lui de inceput. Au fost de asemenea introduse manusi de mici dimensiuni, care nu acopera varfurile degetelor, pentru a stimula luptatorii sa isi foloseasca mainile pentru lovituri din pozitia "in picioare"si pentru a reduce accidentarile si taieturile provocate de lupta cu mainile goale. Meciurile au fost impartite in reprize, pentru a evita meciurile excesiv de lungi si lipsite de actiune, datorate incercarii luptatorilor de a-si conserva energia.

Sunt interzise loviturile in zona genitala, loviturile cu capul, muscaturile, introducerea degetelor in ochii adeversarului, agatarea de corzile ringului (pentru meciurile organizate in ring) sau de plasa de sarma (pentru meciurile organizare in cusca supranumita "octogonul"). Sportivi sunt obligati sa poarte "cochilia" de plastic destinata protectie zonei genitale si proteza care asigura dintii. Sunt optionale genunchierele, cotierele, gleznierele si bandajele pentru protectia incheieturii mainilor. Ca uniforma de lupta, majoritatea competitiilor de MMA restrictioneaza piesele de imbracaminte la un sort.

 

Recomandari