Italia, Serbia şi Rusia, principalele favorite la Campionatul European de volei feminin

Italia, Serbia şi Rusia, principalele favorite la Campionatul European de volei feminin

Serbia şi Italia, dublă deţinătoare a titlului, vor fi, alături de Rusia, marile favorite ale Campionatului European de volei feminin, organizat de Serbia şi Italia, care debutează vineri şi la care participă şi echipa României, care face parte din grupa C (la Zrenjanin, în Serbia), alături de Israel, Polonia şi Cehia.

Campionatul feminin nu diferă prea mult de cel masculin, aceste trei ţări fiind semifinaliste la recentul Campionat european masculin, câştigat în weekend-ul trecut de Serbia. Însă este puţin probabil ca pe 2 octombrie să asistăm la o finală Italia-Serbia, ca la băieţi, deoarece echipele feminine din cele două ţări s-ar putea întâlni în semifinale.

Cu 2 medalii de aur (2007, 2009) şi 2 de argint (2001, 2005) în 10 ani, echipa feminină de volei a Italiei a cunoscut un deceniu de excepţie.


Jucătoarele sârbe, triple câştigătoare ale Ligii europene în 2009, 2010 şi 2011 şi locul 6 în clasamentul mondial, vor dori, la rândul lor, să-şi imite compatrioţii băieţi, cu atât mai mult că finala este prevăzută în sala Pionir din Belgrad şi că voleiul feminin sârb aşteaptă de multă vreme să obţină un titlu european.


Pentru aceste două echipe, pericolul vine în special dinspre Rusia, dublă campioană mondială en titre şi locul 3 mondial. Invincibilă în anii 90, cu 4 titluri europene în calitate de naţiune independentă, Rusia a cam ratat în ultima vreme scena continentală. Clasate pe locul 3 în 2005 şi 2007, rusoaicele au terminat pe locul 6 acum doi ani şi sunt dornice să şteargă acest eşec.


Olanda, Polonia şi Germania, clasate pe locurile 2, 3, respectiv 4, în 2009, vor fi principalele oustsidere.


Echipa României face parte din Grupa C, alături de Israel, Polonia şi Cehia, şi va juca în Serbia, la Zrenjanin. În grupa A (la Belgrad) vor evolua Germania, Ucraina, Franţa şi Serbia, în grupa B (la Monza/Italia) vor juca Turcia, Croaţia, Italia şi Azerbaidjan, iar în grupa D (la Busto Arsizio/Italia) vor evolua Bulgaria, Olanda, Rusia şi Spania.


Calendarul competiţiei este următorul:

Turul 1, între 23 şi 26 septembrie

Meciurile play-off, pe 27 şi 28 septembrie

Sferturile de finală, pe 28 et 29 septembrie

Semifinalele, pe 1 octombrie

Finala, pe 2 octombrie.

În primul tur, echipa României va juca întâi cu Cehia, sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 20,00, după care va întâlni Israelul, duminică, 25 septembrie, de la ora 20,00, pentru ca în ultimul meci să joace cu Polonia, luni, 26 septembrie, tot de la ora 20,00.AGERPRES

Recomandari